2017. március 21., kedd

Ott rombolnak, ahol tudnak

Nehéz ilyenkor szavakat találni. Mert erre egyetlen kézenfekvő magyarázat adódik, amit csak a hülye nem ért. Vagy még ő is érti. Éppen ez a lényeg?

A PP Zrt vissza-visszatér, mint a bélgörcsÍrtunk róla, hogyan próbálták ugyanezen a helyen megépíteni maguknak a bobpályát. Az nem valósult meg. Talán azért nem, mert a területen ilyesmit egyáltalán nem építhettek volna: szemben azzal az állítással, hogy "minden szükséges engedélyt beszereztünk".


Vélhetően most is ugyanez a helyzet: minden szükséges engedélyt beszereztek, csak éppen a terület továbbra sem bolygatható!


A hozzá nem értés és a térképismeret súlyos hiánya


Valami baj lehet a PP Zrt-nél mert már elfelejtették, hogy ez a terület azért nem bolygatható, mert egy védett növény, a tavaszi hérics (Adonis vernalis) élőhelye, emellett a Budai Tk területe és egyébként Natura 2000-es terület is.


Tegyünk feljelentést!


Hát igen, az remek dolog lenne! A PP Zrt, mint korábban is, lezsírozná a dolgot a hatóságokkal. Ha ez nem megy, röhögve kifizetné a bírságot. Ha pedig az eredeti állapot visszaállítására köteleznék, azon megintcsak jót röhögnének.

A meghiúsult bobpálya-project egy nagyszabású, amolyan igazi PP Zrt-s hagymázas elképzelés része volt. Ennek lett egyik következménye a Vadasparki büfé megnyitása. A büféhez pedig az ott dolgozók autóval mentek föl - szintén megvalósítva a természetkárosítás tényét, mikor kitaposták a tavaszi héricseket. Az is igaz, hogy ezt nem a PP Zrt "okozta". Arra viszont kíváncsi lennék, hogy mikor vették ki ezt a területet a Budai Tájvédelmi Körzetből, vagy a N2-es védelemből....

A hücpe, mint PR műfaj


A hivatkozás, miszerint a büfések már kitaposták a tavaszi héricseket, nem lenne idegen a PP Zrt hozzáállásától, ahogyan az sem, hogy az erre a területre koncentrált turistaforgalom (ami szintén a PP Zrt műve) micsoda egyéb kártételeket okoz a környéknek - amire majd hasonlóan lehet hivatkozni később.

Akkor jöjjön újra a punctum saliens


A természetvédelmi szervezetek semmit sem tesznek, mert megfélemlítettek. A hatóságok tehetetlenek, mert a PP Zrt állam az államban. A rendőrség szintén nem tesz semmit. Ugyanakkor a természetvédelem igazi megvalósíthatósága kizárólag az érdekeltek bevonásával lehetséges (és itt nem a PP Zrt az érdekelt, mert mint ilyen, tökéletesen fölösleges és legjobb volna ha nem létezne - ami ugyanígy érvényes a nemzeti parkokra és a civil szervezetekre is). Az érdekeltek itt a lakosság - az agglomerációban élők. Nekik nem fűződik érdekük a PP Zrt fennmaradásához, sőt: mivel a munkalehetőségeket és a fejlesztéseket éppen a PP Zrt akadályozza, miközben minden igazi érdekeltnek pont az lenne a lényeg, hogy megvalósulhassanak a helyi elképzelések, az egész agglomeráció lendülhetne föl, ha a PP Zrt egy csapásra megszűnne. A természetvédelem soha nem volt a helyi fejlesztésektől elválasztható: ezt a természetvédők régen belátták tőlünk nyugatra (a gondolat a Nobel-díjas Wangari Mathaiitól ered). A lokális kezdeményezések egyrészt szétoszlatják a turisztikai terhelést, másrészt irányítják azt - ezzel eleve természetvédelmet valósítanak meg! Emellett, az ilyen kezdeményezések végig kontrollálhatóak maradnak. Egy kis közösség gondolkodhat természetvédelmi szempontok mentén. 

A PP Zrt sohasem volt hajlandó ilyesmire és soha nem is tett semmit sem a lakosságért sem a természetvédelemért. Ezek az "elemek", mint természet és ember, pusztán zavaró jelleggel vannak jelen számukra. Keseregnek is sokat miatta, hogy milyen nehéz dolguk van ezzel a sok turistával... akik még a levesükbe is beleköpnek.

3 megjegyzés:

 1. Rébuszokban fröcsögés: sajnos ez a stílus csak arra jó, hogy kinyissa egyik oldalon a bicskát, ami már amúgy is nyitva van. Csak a gyűlölködést táplálja, nem a helyzet előrébb vitele a cél.
  Alapjában sejtem, miről lehet szó, és egyet is értek vele, de harmadszori olvasás után sem tiszta a kép. Vagy van valami előzmény cikk, amit el kellett volna olvasni?
  "A természetvédelmi szervezetek semmit sem tesznek, mert megfélemlítettek. A hatóságok tehetetlenek, mert a PP Zrt állam az államban. A rendőrség szintén nem tesz semmit."
  -ezeket is elhiszem, de addig ne jelentsünk ki ilyeneket, amíg nem jártuk végig ezeket a lépcsőket, és nincs bizonyíték a kezünkben. Főleg ne alapozzunk feltételes módú kifejezésekre ("lezsírozná", "röhögnének")Ezzel csak magunkat hiteltelenítjük el, és meg fognak jelenni a hasonló stílusú cikkek a másik oldalon is, valahogy így: "a természetvédők csak dumálnak össze-vissza", "még a betonba is belekötnének, csak hogy a kormányközeli szervezeteket szapulhassák..."
  Igenis, tegyünk feljelentést, járjuk végig a "természetvédelmi szervezetek"-et, rendőrséget, és lobogtassuk az "eredményt", verjük dobra hitelesen a helyzetet!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Helló Ismeretlen!

   A helyzet persze nyilvánvaló - olvasd el a korábbi posztokat, hogy megértsd, hogy miért írtam a rendőrségről azt, amit írtam! Mert, veled ellentéteben (na ez feltételezés!) én már végigjártam azt az utat amit írsz és megfélemlítés és földbedöngölés és lezsírozás és elhallgattatás lett a vége és a PP Zrt NEM A KORMÁNY és aki a PP Zrt létezését megkérdőjelezi, az a kormánynak inkább barátja, mint ellensége. AMúgy mivel már a természetkárosítás és a törvényszegés megtörtént, milyen feljelentésre gondolsz és mit vársz tőle?

   De inkább ne vegyük át mégegyszer (a cikk tökéletesen hozza a helyzet fonákságát, amit csak a vak nem lát): kérlek, olvasd a korábbi posztokat, különös tekintettel az ominózus feljelentés sorsáról, illetve a korábban ide tervezett bobpályát illetően.

   szép napot!

   Törlés
  2. "van valami előzmény cikk, amit el kellett volna olvasni?"

   Ha azt nem vetted észre, hogy ez egy blogbejegyzés, akkor a cikket legalább miért nem olvastad el?

   Azt írod:
   "nem a helyzet előrébb vitele a cél", pedig az írás végén ott van a drámai feszültség feloldása. Valami előremutató. Ja, az igaz, hogy ami előremutató, az nekem nagyon nem a PP Zrt tovább-ténykedése.

   Törlés