2012. október 5., péntek

Best of PP Zrt

A teljesség igénye nélkül.


A vadászok és erdészek abban hitben élnek, hogy ők a táj- és természet megőrzésének egyedüli letéteményesei. Egymást olyan érdemrendekkel és elismerésekkel tüntetik ki, amelyeket a vadállomány és az erdők megóvásában nyújtott közreműködésre hivatkozva ajándékoznak. Mindenki más alkalmatlan arra a munkára, amit ők végeznek és amely nélkül az erdők régen eltűntek volna. Mintha legalábbis ők maguk teremtették volna a természet birodalmát. Az a kapzsiság, amitől megmenekedik az erdő, ugyanaz a kapzsiság, amely tönkreteszi azt, mert profiton kívül semmi egyebet nem talál benne.

2012-ben megvonják az állami támogatást a nemzeti parkoktól. A DINPI és a PP Zrt., melyek átfedésben dolgoznak, innentől egyesült erővel szipolyozzák ki a rájuk bízott területek természeti erőforrásait és persze nem jut pénz semmilyen természetmegőrzésre vagy fejlesztésre, hiszen a számokat hozni kell.

Budakeszi Vadaspark. Elnézem az appetencia viselkedéses állatokat - de hiszen nincs semmi különös a körülmények elképesztő voltában, hiszen ezt az intézményt vadászok hozták létre, láthatóan nem tartva szem előtt az állattartás minimum-követelményeit sem, csupán azt a célt, hogy lehetőleg minél több olyan szülő hozza el a gyermekét a Vadasparkba, aki arra tanítja a jövő nemzedékét, hogy azt tartsa érdekesnek, ami veszélyes és azt hiszi, hogy egy csapat ketrecbe zárt, neurotikus farkas az éppen ilyen. Arra is kíváncsi lennék, honnan szerezték be az uhukat. Talán csak nem a kismagyari-módszerrel (Fekete István: Hú)?

A Svábhegyi Jókai kert nem éppen olyan helyszín, ahol a PP Zrt ténykedését várná az ember, mégis csodával határos módon, csak belebotlik, aki arra jár. 2010-ben, EU-s forrásból "újították fel" a kertet, cirka 70 millió forintért. Ilyen mélyrepülést a magyar forint még sohasem ért meg, mivel az egész kertben (anyagárral együtt) durván számítva sem költöttek el 10 millió forintnál többet. A 70 millióból voltaképpen újraparkosíthatták volna az egész helyet. Persze nyilván volt közbeszerzési pályázat meg minden, ami kell - mégis furcsa, hogy a kerületi vagy a fővárosi kertészetek vagy nota bene, magánkertészetek nem tudtak kedvezőbb ajánlatot tenni, ennél akár nagyságrendekkel kisebb léptékű túlszámlázást foganatosítva! Ez egyszerűen lehetetlen: ami sokkal valószínűbb, hogy a PP Zrt volt az egyetlen kiértesített pályázó, vagy egyszerűen eleve ők voltak a nyertesek. A dolog egyértelműen utal arra az apró, ám nem figyelmen kívül hagyható folyamatra is, amelyben a Magyar Néphadsereg vagy más fegyveres erők átszervezésekor, azok vagyonelemeit a PP Zrt-nek juttatta. Boldogtalan civil szervezet vagy magánember, esetleg egyéb állami szerv még csak nem is értesült a nagyértékű földterületek hektár ezreinek kézen-közön átjátszásáról. 

Az alábbi képen egy gyöngyszemet teszek közzé: mindenki döntse el, vajon mire gondolhatott a kiállítás készítője (ez még mindig a Vadaspark). Mindenesetre gratulálhatunk ennek a ff installációnak! Kár, hogy a zebra lemaradt. 


A Pilisi Parkerdőgazdaság nem végzi el a vágástakarítás feladatát. Az erdők tele vannak a gallyazás után helyben maradó, korhadó, száradó ágakkal (a valódi ok az, hogy ez a munka ugyanúgy kifizetendő a munkásoknak, miközben semmilyen anyagi haszonnal nem jár az erdészet számára - az erdészet hivatalos indoka pedig az, hogy a talajon hagyott szerves anyag természetvédelmi okból hasznos). Sokaknak megfordult már a fejében (amióta állami szervezet gazdálkodik a budai erdőkben), hogy ennek a faanyagnak a hasznosítására valamilyen megoldást találjon. Született több elképzelés is, ezek közül az egyikben a lényeg az volt, hogy közmunkások (munkanélküliek foglalkoztatása) összeszedik az erdészet által kijelölt helyeken a meghatározott faanyagot. Ezután a város behordja egy telephelyre ahonnan az igénylők részére szétosztásra (illetve rászorultság esetén) kihordásra kerül. Zambó Péter válaszolt a kezdeményezésre, a következő hücpével (a tájékoztató cikk):

A Pilisi Parkerdő Zrt. megállapodott Budakeszi Város Önkormányzatával arról, hogy szervezett keretek között tüzelésre alkalmas hulladék fát vihetnek el a kijelölt területről azok, akiknek a tüzelő megvásárlása problémát okoz.  Előre egyeztetett időpontban, vezetővel lehet a kijelölt területre menni.  Akit érdekel a lehetőség, Diós Péternénél jelentkezhet telefonon: 06 (23) 535-710/164-es melléken, vagy személyesen ügyfélfogadási időben, a Polgármesteri Hivatalban.
Bakács Bernadett


A bobpályáról szóló érdekesnek tűnő írás (Horváth Jenő: Bobpálya) említi a PP Zrt. szóvivőjének kijelentését, miszerint:

Igen, a Budakeszi Vadaspark fejlesztésének keretében a főbejárat előtti területen bobpálya kialakítását tervezi a Pilisi Parkerdő Zrt. Erről már a tervezési fázisban egyeztettünk a Budakeszi Önkormányzattal, és mostanra rendelkezünk az építéshez szükséges valamennyi hatósági engedéllyel. A beruházás pontos kezdőidőpontját nem tudom még megmondani, de természetesen a munkák megkezdése előtt tájékoztatni fogjuk a közvéleményt. Szeretnénk, ha ez a népszerű és a vadasparki szolgáltatások körét jelentősen kibővítő szolgáltatás minél hamarabb, akár már 2012 tavaszán elérhető lenne a látogatók számára. 

Amennyiben igazat mond az illető, úgy az is igaz, hogy minden szükséges hatósági engedélyük megvan.

Sokat sétálok Budakeszi környékén. A PP Zrt munkatársai teljes határozottsággal állítják, hogy nincsenek már szarvasok a budai hegyekben, de erre erősen rácáfol a Budakeszi fölötti vadaskertben (amely a Vadasparkot körülvevő, kb. 300 ha terület és ami a Buda Tájvédelmi Körzetben van) hallható szarvasbőgés. De ha ez nem lenne elég, sok egyéb jelével is talákozni lehet az állatoknak - aki elég ügyes, vagy tudja, hogy hol találja meg őket, akár lencsevégre is kaphatja nem kicsiny csapatukat.
Ezen a kora reggeli képen egy tehéncsoport néhány egyede látható, hátrébb (lejjebb) három bika áll




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése