2012. szeptember 25., kedd

Parkerdő az ember ellen

A Pilisi Parkerdő újabb nagyszabású beruházásra készül, megint kéretlenül de ezúttal egyben törvénytelenül is.


Bobpálya a héricsek helyére



Egy cikk nyomán indultunk el, amely egy helyi lapban olvasható: bobpálya hír - 

"...Minden szükséges engedély megvan..."


A "zöldutas" beruházással van egy kis probléma. Hogyan kaphatott a Pilisi Parkerdő engedélyt bármiféle hivataltól, hatóságtól erre a beruházásra, amikor a bobpálya tervezett területe egy védett növény, a tavaszi hérics (Adonis vernalis) élőhelye, valamint a Natura 2000 hálózat része és a Budai Tájvédelmi Körzet területe.

A természetvédelmi céllal (mely a jogszabályban meghatározott fajok és élőhelytípusok kedvező természetvédelmi helyzetének megőrzése, fenntartása, helyreállítása, valamint a Natura 2000 területek lehatárolásának alapjául szolgáló természeti állapot, illetve a fenntartó gazdálkodás feltételeinek biztosítása) ez a beruházás semmiképpen nem összeegyeztethető.

A bobpálya építésére kijelölt terület a TOPO 10000-es térképen

Ugyanez a terület a TIR adatbázisában: a sraffozott terület a Natura 2000  területet jelöli (itt a Natura 2000 terület  egybeesik a Budai Tájvédelmi Körzet területével)

A megelőző munkálatok részeként már így is kárt tettek a héricsélőhelyben.












... ami egyébként egy szánkópálya, ahová a helyiek járnak és ami tavasszal virágmezővé változik.

Mivel 2012 őszére tervezték a beruházás elindítását, és ezidáig semmi sem történt, lehet, hogy sikerül megakadályozni a dolgot. Persze a PP Zrt nem az a valaki, aki könnyen föladja a terveit. Miután a civilek elfeledkeznek a dologról, majd megpróbálják újra - csak várnak pár évet.

Őket nem sürgeti az idő. Ha pedig engedélyt akarnak szerezni, megszerzik majd újra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése