2012. szeptember 25., kedd

Folyamatos jogsértés a Budai Tájvédelmi Körzet ellen

A vadaskertek olyan vadászterületek, ahová a terület eltartóképességét meghaladó egyedszámú vadállományt zárnak. Ez az egyszerű definíció magyarázza a címben leírt állapotot - kérdés, hogy van-e vadaskert a budai TK területén.


 Vadaskert a budai TK területén


A Budakeszi Vadaspark egy kb 400 ha-os terület lekerített része. Ennek a területnek rendeltetése (amit a területkezelő határozott meg) vadaskert - ezért van körbekerítve. Ezzel szemben a Budai Tájvédelmi Körzet, illetve Natura 2000 terület olyan védett területet jelent, amellyel a Pilisi Parkerdőgazdaság által folytatott jelenlegi erdő- és vadgazdálkodás nem összeegyeztethető. Ezt persze igyekeznek tagadni - legalábbis hivatalosan.


 "Nincsenek szarvasok a budai hegyekben"


Aki szeptemberben ellátogat egy esti sétára Budakeszi környékére, meggyőződhet róla, hogy a Pilisi Parkerdőnek ez az állítása sem tükrözi a valóságot. Ha nincsenek szarvasok, akkor nyilván a mókusok bőgnek ilyenkor és azokat vadásszák (a puskalövés is hallatszik). Persze vannak szarvasok és nem is kevés - legalábbis ilyen kis területen. Ez pedig az élőhely túlterhelését jelenti - vagyis a védelem által megkívánt természetvédelmi céllal ellentétes állapot - mivel pedig a terület körül van kerítve, nyilván a szravasok nem önszántukból kerültek ide (mielőtt jönne a hücpe, hogy hát azért lövik őket, hogy ne legyenek olyan sokan...).


 Kényszer-erdők mindenütt


A Budai Tájvédelmi Körzet olyan területtel dicsekedhet, ahol különleges geológiai állapotok, kivételes mikroklimatikus helyzetek és az ezen körülményekből adódó elkülönülő flórájú és faunájú élőhelyek sokasága található. A területgazdálkodó azonban akarva-akaratlanul mindent elkövet ezeknek a különleges élőhelyeknek az elpusztítására. Az egy fajú és egy korú homogén erdőállományok, melyeket a nagyobb nyereség érdekében telepítenek, a természetes élőhely-sokféleséget drasztikusan csökkentik. A legismertebb példája ennek a feketefenyő erdők létesítése a kopárokon, de ugyanez a szemlélet mindenütt megfigyelhető: tulajdonképpen a Budai Hegyek között jelenleg nincs olyan erdő, amely ne mesterséges lenne és emellett a legtöbb helyen olyan fafajok kerültek telepítésre, amelyek nem a természetes élőhely-viszonyoknak megfelelően kerültek kiválasztásra. Amivel a legnagyobb baj az, hogy azok a néha csak pár száz négyzetméteres területek, amelyek különleges növényvilágot tartanának el, ilyen módon gyakorlatilag megszűnnek létezni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése